Podľa odborárov mesto zastrašuje riaditeľov škôl, primátor to poprel

24.11.2012 Nitra

Nitra 23. novembra (TASR) – Na riaditeľov základných a materských škôl (MŠ) na dnešnej porade s vedením mesta údajne vyvíjali v súvislosti s avizovaným pondelkovým (26. 11.) štrajkom učiteľov nátlak. TASR to potvrdil aj predseda rady základných organizácií Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku v okresoch Nitra a Zlaté Moravce Miroslav Kováč, ktorý sa na porade zúčastnil.

„Zo strany mesta bol na riaditeľov škôl vyvíjaný nátlak. Bolo to robené takou formou, že vlastne boli iba oboznámení s legislatívou, ale bol z toho badateľný jednoznačný zámer odhovoriť riaditeľov od účasti na štrajku. Bolo im naznačené, čo všetko sa im môže stať, za čo všetko môžu byť zodpovední. Hovorilo sa napríklad o tom, že keď nezabezpečia štrajkujúci riaditelia pre deti náhradné umiestnenie v inej škôlke, tak budú odvolaní a podobne,“ uviedol Kováč.

Jeho slová potvrdili aj viaceré učiteľky materských škôl, ktoré však nechceli byť menované. „Áno, naša riaditeľka prišla z porady s takýmito informáciami. Na mestskom úrade im mali pripomenúť aj to, že môžu mať nepríjemnosti, ak sa nejaký rodič bude sťažovať, že sa mu napríklad zranilo počas štrajku dieťa,“ povedala jedna z učiteliek.

Po dnešnej porade riaditeľov škôl na mestskom úrade sa nakoniec zo všetkých nitrianskych materských škôl zapoja do štrajku učiteľov iba dve, aj tam však viacerí učitelia uvažovali o neúčasti na štrajku. Riaditelia základných škôl sa podľa Kováča nedali zastrašiť a väčšina škôl, ktoré štrajk nahlásili, aj zostane zatvorená.

Nitriansky primátor Jozef Dvonč jednoznačne poprel akýkoľvek nátlak zo strany mesta na riaditeľov škôl. „Iba sme ich oboznámili so všeobecne platnými právnymi predpismi, pričom sme zdôraznili ich právo na štrajk. Ak niekoho upovedomím o jeho povinnostiach, tak to nepovažujem za vyhrážanie. Aj štrajk musí byť nejako organizovaný. Ak sa počas neho niečo stane dieťaťu, kto za to bude zodpovedný? Nikto sa nevyhrážal ani nespomínal rodičov, ani to, že štrajkujúci riaditelia sú povinní zabezpečiť deťom umiestnenie v iných škôlkach alebo školách. Aj keď ja si myslím, že riaditelia by štrajkovať nemali, nikomu z nich som to nepovedal a na porade bolo viackrát spomenuté, že učitelia majú ústavné právo na štrajk,“ uviedol Dvonč.

Mesto vo svojich odporúčaniach k štrajku vyzvalo riaditeľov škôl, aby vo vzťahu k zamestnancom školy dodržali všetky zákonom stanovené povinnosti. Uvádzajú sa v nich aj odporúčania, z ktorých vyplýva, že mzdy, o ktoré štrajkujúci prídu, by sa im podľa platnej legislatívy nemali vyplatiť formou odmien.

Kováč tvrdí, že celá porada vedenia mesta s riaditeľmi škôl bola vedená ako oboznamovanie so zákonmi, nátlak však bolo jasne cítiť. „Všetko bolo vrcholne kryté legislatívou, ale bol tam cielený nátlak na riaditeľov škôl. Nikto to tak nepovedal, ale bolo z toho jasne cítiť hrozbu, že v štáte, kde dvaja právnici majú tri rozdielne názory na zákon, si ten, kto chce psa biť, veľmi ľahko nejakú palicu nájde,“ povedal Kováč.

Odborový zväz už k situácii v Nitre vydal na svojej webovej stránke aj stanovisko, v ktorom sa hovorí o nepriamom nátlaku predstaviteľa ZMOS v súvislosti s účasťou riaditeľov škôl a školských zariadení v štrajku. Odbory vo svojej reakcii okrem iného ponúkajú riaditeľom, ktorí by boli odvolaní, bezplatné poskytnutie právnych služieb.
 

Vyberte región